Започна регистрацията за 10-ия юбилееен Балкански международен винен конкурс и фестивал

Заявки се приемат до 21 май 2021

За десета поредна година Балканският международен винен конкурс и фестивал (The Balkans International Wine Competition and Festival, BIWCF) ще оценява и промотира най-добрите вина на Балканите. Юбилейното издание ще се проведе в две държави – от 2 до 4 юни домакин на конкурсната програма ще бъде Скопие, а в периода 17 – 19 юни под открито небе в сърцето на София ще се издигне „Винен град“, който ще събере най-добрите изби от Балканите.

Регистрацията за изби, които искат да се състезават за Гранд трофея за „Най-добро вино на Балканите“, титлата “Най-добра изба на Балканите” и трофеите в различните категории, вече започна.

За първа година ще се обяви и приза „Винена личност на Балканите“ – за заслуги в промотирането на балканските вина.

“Това бяха десет невероятни години! Започна като луд проект. После започна да расте. Да стане по-голям не беше толкова важно, колкото да стане по-уважаван, но за наше щастие BIWCF се справи изключително добре и с двете задачи. BIWCF стана по-голям, получи уважение и след това дори започна да пътува… Радваме се да обявим 10-ото издание на BIWCF, което ще се проведе отново в две държави. Обещаваме да направим най-доброто издание досега! Прекрасно е да видиш как любим проект расте. Емоцията ни е огромна! Бъдете с нас!”, зарича се Константинос Лазаракис, председател на BIWC и първият носител на титлата Master of Wine на Балканите.

Още от първото си издание през 2012 г. Балканският международен винен конкурс е един от малкото в Европа, които са по-близо до австралийския модел на дегустация и точкуване. Това позволява по-добра оценка на конкурентните вина.

“Интересът към юбилейното издание е огромен! 2020 г. беше изпълнена с предизвикателства и промени, но въпреки всичко се справихме и имахме изключително успешни конкурс и фестивал. Балканският винен конкурс и фестивал  беше едно от малкото проведени винени събития за 2020-а в Европа въобще”, разказва инж. Галина Нифору, директор и основател на BIWCF, и допълва: “Винопроизводителите в България и на Балканите са изключително талантливи и отдадени професионалисти, които се справиха с неочакваните обрати, които COVID кризата им поднесе с достойнство и още повече хъс за работа! За нас от BIWCF е радост, че можем да им предоставим още една възможност да покажат успехите и постиженията си!”

Специална дегустация с вината, участвали в Конкурса, ще бъде организирана в Скопие след приключването на състезателната част на 4 юни. На нея се очакват вносители, търговци и ресторантьори от Северна Македония, Балканите и Европа, винени любители и медии.

Регистрацията за участие в Балканския международен винен конкурс и фестивал продължава до 21 май 2021. Повече информация и указания може да намерите на www.balkanswine.eu