След 23 дни София става столица на балканското вино

На 14 – 17 юни 2012 в Гранд Хотел София в рамките на първото издание на The Balkans International Wine Competition ще премерят сили вина от всички балкански страни. През двата състезателни дни 14 и 15 юни международното жури, оглавявано от Константинос Лазаракис MW  – единствения Master of Wine на Балканите, ще оцени над 300 вина от България, Гърция, Сърбия, Турция, Хърватска, Словения, Македония, Румъния , Унгария и Черна Гора.

За първи път топ Masters of Wineще водят дегустационните панели и ще оценяват  балканските вина. Място в световноизвестното жури намират и имената на Caroline Gilby MW – Великобритания, Christy Canterbury MW – САЩ, Paul Liversedge MW – Швейцария, както и много други винени екперти от Италия, Германия, Швеция, Русия и др., които ще помогнат да се изгради позитивния имидж на балканските вина в световен мащаб.

Повече от 60 винопроизводители от всички балкански страни с нетърпение очакват да представят вина си пред многобройните винолюбители не само от България, но и от многото балкански страни, както и да се състезават със стотиците червени, бели, розе, пенливи и десертни вина, произведени в границите на Балканския полуостров.

Конкурсът ще бъде последван от двудневен фестивал на 16 и 17 юни– празник на балканското вино, на който посетители от България, региона и гости на страната ще могат да се насладят на повече от 300 топ вина от  Балканите.

Освен дегустации организаторите от BIWC предвиждат и много силна съпътстваща програма – майсторски класове  на избрани вина от всяка държава, които най-добре показват характера й, както и лекции за винен бизнес, винен туризъм и много други, водени от членовете на журито.

БАЛКАНИТЕ могат да се похвалят с най-древната винена история в света. Със своите близо 1,8 милиона тона вино годишно, те се нареждат на 5 място в света, веднага след най-големите страни винопроизводителки – Италия, Франция, Испания и САЩ. 

Всички, закупили билет за фестивала на 16 и 17 юни или за майсторските класове могат  да участват за голямата награда наBIWC – балкански винен тур за двама!

А за да спечелите билет за най-вълнуващото винено събитие през лятото може да участвате в специалната игра на първия балкански винен форум:

http://www.facebook.com/pages/The-Balkans-International-Wine-Competition-2012/360467933991327?sk=app_14167664298