Category

Аурелия Вишинеску: Индустрията на виното е най-красивата работа в света – много предизвикателна, но също така пълна с удовлетворение

В продължение на нашата поредица, акцентираща върху приноса на жените към винарската индустрия, насочваме вниманието си към Аурелия Вишинеску, виден енолог. Аурелия разкрива как нейната кариера се преплита дълбоко с личната ѝ страст към винената индустрия. Чрез нейния разказ надникваме в предизвикателствата и успехите, по пътя й, отразявайки нейната отговорност към съвършенство във всяка бутилка, която тя създава.

 

Какво представлява виното за вас?

Виното е всичко за мен. Виното е моят живот, мечтата ми, която се сбъдна, радост и страдание, предизвикателство и понякога разочарование, но в крайна сметка пълно с щастие и удовлетворение.

 

Как влязохте в индустрията на виното?

Трябва да кажа, че животът ме отведе в сектора на виното. Израснах в селска местност, което ме свърза много силно с природата, със земята. Това ме накара да уча овощарство, където се запознах с оенологията. Омагьосана от науката зад виното, реших, че ще тръгна по този път. Разбира се, истинската ми любов към виното дойде, след като го срещнах и наистина го опознах. И тя е завинаги.

 

Каква е вашата философия при правенето на вино и как се отразява тя във вашия продукт?

Мисля, че една чаша вино може да отрази повече от напитка, затова се опитвам да уловя в моите вина цялата история, започвайки с мястото, характера на сорта и ръцете и ума на хората, участвали в процеса. Обичам да отглеждам нашите грозде и да правя нашите вина, като уважавам земята и природата, но иновирам и се развивам всяка година. Ние се фокусираме върху минимална намеса във виното, запазвайки това, което лозето е отгледало, за да създадем баланс и хармония, за да гарантираме както вино с финес и издръжлива елегантност, така и непрекъснатост в нашия стил от година на година.

 

Колко важно смятате образованието и обучението в индустрията на виното и има ли специални програми за жени?

Мисля, че образованието е много важно, а обучението и опитът са още по-важни. Те работят само заедно. За съжаление, нямаме програми, специално предназначени за жени в областта на оенологичното образование. Вместо това забелязвам все повече, че много жени проявяват интерес към тази област през цялата верига до крайния потребител.

 

Какъв съвет бихте дали на младите жени, които искат да влязат в бизнеса с вино?

Това е най-красивата работа в света. Тя е много предизвикателна, но също така изпълнена с удовлетворение.