Category

Venera Gelebeseva – Винената индустрия отваря много врати в живота

Представяме ви Венера Гелебесева от винарска изба Jostela, една от вдъхновяващите жени, оформящи винената индустрия в Северна Македония. Наследявайки дълбоката страст към виното от баща си, един от първите енолози в Северна Македония, Венера е посветила живота си на винарството, виждайки го не само като професия, но и като житейска философия. С над 30 години опит като енолог, нейната философия в производството на вино е дълбоко вкоренена в науката и изкуството, подчертавайки значението на образованието и непрекъснатото учене в тази област. Тя изтъква нарастващата роля на жените във винарството и насърчава младите жени да се изразяват чрез своето вино, оставяйки своя отличителен знак в индустрията.

 

Какво e виното за вас?

За мен виното е философия на живота. Прекарах целия си живот (повече от 30 години, работейки като енолог)  и мога да кажа, че то се превърна в моето житейско призвание.

 

Как влязохте във винената индустрия?

Моят баща беше енолог, сред първите в Северна Македония, и той предаде своята любов към виното на мен. Той ме насърчи да се запиша да уча агрономия. Водеше ме със себе си на посещения във винарни изби и на международни конкурси за вина. По този начин разбрах, че това е много красива професия, където срещаш много интересни хора. Създаваш продукт, който хората се наслаждават и който обединява различни народи и култури.

 

Каква е вашата философия при производството на вино и как се отразява тя във вашия продукт?

Производството на вино е наистина философия и бих казала, наука. Подходът към правенето на вино е много важен за всеки енолог. Той започва още в лозята, където се обръща внимание на развитието на им и всички техни фази на растеж. Когато гроздето пристигне във винарната, тогава започва най-важната роля на енолога. Изборът на типа и стила на виното се диктува от самия енолог. От избора на дрожди и енологични средства до прилаганите енологични практики, крайният резултат зависи от енолога, и това е виното, което ще се получи. И, разбира се, много грижи, отглеждане и любов.

 

Колко важно смятате образованието и обучението в индустрията за производство на вино и има ли специални програми за жени?

Виното е наука. Наистина, виното се произвежда от древни времена, но днешното производство на вино изисква знания за основните химико-технологични процеси, които се случват по време на производството на вино. Това подразбира образование. За щастие, днес има много университети със специални програми за енология, което позволява на винарството да се издигне на ниво наука. Това не е само емпирични знания; това е сложна наука. И всеки енолог трябва постоянно да се обновява и да учи, ако иска да напредва в тази област. Бих искала също така да подчертая и приветствам нарастващата достъпност на обучения и семинари в областта на виното, които позволяват на заинтересованите да се образоват. Заслужава похвала, че все повече жени са в този сектор. Преди той беше запазен само за мъже, но днес има все повече жени – енолози, които управляват процеса на производство на вино. Жените имат по-фин вкус и по-добро усещане за вино.

 

Какъв съвет бихте дали на младите жени, които искат да влязат в бизнеса с вино?

На младите жени бих препоръчала това като много добър бизнес, който ще им позволи да се изразяват чрез своя продукт – виното. Те имат възможността да оставят своя отпечатък върху всяко вино и да бъдат разпознаваеми за това. Производството на вино не е лесно; изисква много ангажираност (особено по време на реколта), много учене, подобрения, но също така предоставя много удовлетворение. Чрез виното те могат да срещнат много хора, да пътуват в много страни и да научат за нови култури и обичаи.