Category

Slavica Todić: Истинското удоволствие от производството на вино се крие в пътя по създаването му

Пътуването ни през пъстрата  индустрия на виното ни отвежда при Славица Тодич, предан винар и професор от Сърбия. Ръководейки Doja Winery, Славица комбинира своите дълбоки академични познания с практическото производство на вино, за да създава изключителни вина, които отразяват богатите традиции на сръбското лозарство. Нейното лидерство и образователни усилия оформят бъдещите винари и обогатяват винената общност. Присъединете се към нас, докато разглеждаме нейния страстен ангажимент към производството и образованието във винената индустрия в нашето последно интервю.

 

Какво е виното за вас?

Виното е част от нашата традиция, нашата семейна история, семеен бизнес, нещо около което се събира нашето семейство. Освен това, за мен то е безкрайен източник на изследване. Виното изисква голямо посвещение, ненатрапчиво прониква във всяка част от живота ви, и в даден момент осъзнавате, че организирате личния си живот според ритъма на лозята. Виното отразява всичко, което се случва в лозето и избата. То е живо, различно всяка година, с ясно изразен отпечатък. Във всеки случай аз го наблюдавам и изживявам от много различни аспекти.

 

Как влязохте в индустрията на виното?

Завърших Факултета по аграрни науки в Университета в Белград. След дипломирането си останах в университета като асистент по лозарство и оттогава, в продължение на повече от три десетилетия, професионално се посвещавам на лозята, гроздето и виното. Като професор по витикултура (лозарство) обучавам млади хора за винената индустрия, участвам в научни изследвания, проектирам лозя и през последните 15 години имам възможността да работя като производител на грозде и вино в нашето семейно винарско предприятие.

 

Каква е вашата философия за производство на вино и как тя се отразява във вашия продукт?

Винаги подчертавам, че автентичността и качеството на виното произхождат от лозята. Производството на вино започва в лозето и завършва в избата. Вярвам, че всички сериозни винопроизводители знаят това и съм убедена, че това е единственият правилен подход за производство на качествени и автентични вина. Стремя се моите студенти да разберат този подход и значението на витикултурния аспект във винопроизводството.

Тази философия присъства в нашата винарска изба. Инвестираме значителни ресурси в лозята, от избора на място, подходящи комбинации от сортове, детайлно планиране и създаване на лозята. Лозарите носят голяма отговорност и признание за създаването на качествени вина както в добри, така и в по-малко благоприятни години. След беритбата на гроздето, отговорността се поема от енолозите.

Съществено е да има добро сътрудничество между лозарите и енолозите през целия сезон, до вземането на решение за времето на беритба. За нас е много важно, че сме “намерили себе си” с енолога по отношение на философията на производство на вино. Нашият енолог има непретенциозен подход към винопроизводството, усеща гроздето и сортовете и притежава знанията, които позволяват на виното да се развива и живее своя живот с минимална намеса. Така нашите вина носят разпознаваема автентичност, която идва от спецификата на климата, в който се намират лозята.

 

Колко важно е образованието и обучението във винената индустрия и има ли специални програми за жени?

Образованието е изключително важно във всяка професия и трябва да бъде непрекъснато. Лозарството и винопроизводството са дисциплини, които постоянно се развиват, затова добрият лозар и винар трябва да се запознават с нови знания, технологични решения и постоянно да търсят начини за производство на здравословно и висококачествено грозде и вино. Основно за лозарите и винарите е да пътуват много по света, да събират опит от други винари и да мислят как да подобрят качеството на гроздето и виното в своите изби, както и да направят производството възможно най-икономично. Те трябва да имат решения за добри и по-малко благоприятни години и да извлекат най-доброто от всяка година. Тук знанието и опитът са от съществено значение.

Във винената индустрия няма специфични програми, насочени към жени, но в Университета на Белград, по инициатива на винения сектор, преди четири години беше създадена едногодишна магистърска програма по Витикултура и Енология. Освен теоретични лекции и упражнения, студентите се изпращат на практическо обучение в различни изби. Някои от студентите след завършване на магистърските си степени остават да работят в тези изби. Това частично решава проблема с липсата на квалифициран персонал в избите. Тези програми обикновено имат добър баланс между половете.

Виненият сектор в Сърбия се развива бързо, особено през последното десетилетие: броят на избите нараства, и много от тях имат жени енолози, образовани в Сърбия или в чужбина. Интересът на жените към участието във винения бизнес нараства и те са много успешни в различни сегменти на винения сектор: като мениджъри на лозя, винари, маркетинг мениджъри, сомелиери, съдии във винени конкурси, основатели или председатели на Винени академии и др.

 

Какъв съвет бихте дали на младите жени, които искат да влязат във винения бизнес?

Не се страхувайте от непознатото. Запишете се в образователна програма в тази област. За да придобиете увереност, която е съществена за вземането на правилните решения, ви трябват и знания, и опит, като нито едното не идва за една нощ. Затова моето послание е: бъдете търпеливи и упорити, образовайте се, посещавайте изби, работете в различни изби.

Всяка нова реколта е още един камък в стената на увереността. Четете колкото е възможно повече и оставайте информирани за развитията в индустрията за вино. Разговаряйте с жени във винения бизнес, за да чуете техния опит. Бъдете подготвени да работите усилено и да не се страхувате от предизвикателствата, от които има много. Добрата новина е, че виното ще ви възнагради многократно.Винарството е творческа работа, и вие участвате в това създаване. Ако се виждате във всичко това и ви носи усещане удовлетворение, тогава сте на правилния път.