Category

Ivana Carić: Винарството като наследство и иновация на остров Хвар

Продължаваме нашето пътешествие из света на виното, откривайки историите на невероятни хора, които оформят бъдещето на винарството. В следващата глава от нашата серия се срещаме с Ивана Царич от Вина Царич на остров Хвар, Хърватия – една от личностите, които не само пресъздават, но и съграждат историята на винарството в страната. Със своята страст, наследство и иновативен подход, Ивана дава ново измерение на хърватското вино, предавайки уникалния характер на местните сортове във всяка бутилка. Нейното пътуване ни вдъхновява и ни показва как любовта и предаността към виното могат да преобразят не само напитка, но и култура.

 Какво е виното за вас?

Виното е отпечатъкът на идентичността на моето семейство, ключовият фактор, който определи пътя на моя живот. Винарството е тясно преплетено в годишния ритъм на нашия живот, като последствие от повече от 24 века история на виното на остров Хвар. Красотата на този живот с вино се изразява в поговорката “Когато на масата има вино, не са нужни цветя”. Това изисква много посвещение и търпение, но накрая носи радост и удовлетворение.

 

Как влязохте във винената индустрия?

От ранни години бях ангажирана със земеделието – от оранжерията на баща ми до формалното образование в Аграрния университет в Загреб. Започнах сериозно да се ангажирам с винената индустрия, когато срещнах моя съпруг Иво. По това време работех като консултант по системи за качество и безопасност на храните. Този опит беше решаващ за определянето на моята роля в винарната като мениджър маркетинг и продажби, както и за моята роля като президент на Асоциацията на винарите на Хвар за 12 години, което обедини винарската общност на острова. Това ми даде знанията и уменията да развия цялостен подход към винарството.

 

Каква е Вашата философия при производството на вино и как се отразява във вашия продукт?

Ние сме малък семеен екип, където всеки управлява своята област – Иво като майстор винар и нашият племенник Любо като енолог. Нашите бизнес политики винаги се осъществяват в тясно взаимодействие с уважение към идеите на другия. Ние сме съсредоточени върху местните сортове като Богданюша, Плавац Мали, Пошип, но също така сме любопитни и как те се смесват с международните. Опитваме се да изразим характера на сорта в рамките на тероара на Хвар. Ние сме упорити, когато става въпрос за производството на вино – искаме да направим всичко сами, за да има отражение на нас самите в бутилките вина на Чарич. Остров Хвар е изключителна винопроизводствена област – остров на много възможности. Можем да създадем гама от вина от нежни, хрупкави, ароматни до мощни, плътни, типично средиземноморски вина поради различните почви и микроклимати, създадени от карстовата топография.

 

Колко важно смятате образованието и обучението във винената индустрия и има ли специални програми за жени? Образованието е необходимост поради предизвикателствата на съвременната винена индустрия. Лудата любов към виното идва от факта, че светът на виното предлага безброй възможности и ни предизвиква винаги да откриваме повече. Участието в работилници и курсове е нещо, което намирам за приятно. Наскоро получих квалификация по WSET ниво 3 за Вина. В рамките на моята работа в Асоциацията насърчавам другите да продължат своето образование. Също така съм научен сътрудник в Колекцията по витиколтура Питве, така че си сътруднича с професионалисти от музея. Това е място, където можете да намерите всички аспекти на винарството на Хвар, където миналото и настоящето се срещат, за да предоставят насоки за бъдещите поколения.

 

Какъв съвет бихте дали на младите жени, които искат да влязат във винения бизнес? Определено е по-трудно да се наложиш като жена в преобладаващо мъжката общност на винарите. Ето защо ученето и практическият опит са важни за придобиване на самоувереност, която е съществена за постигане на желаните цели. Жените не трябва да се страхуват да влязат в света на виното във всеки аспект, който ги интересува.