Category

Ядранка Кимовска: Виното е способ, който свързва хората на по-дълбоко ниво

Ядранка Кимовска, забележителна фигура във винената индустрия, е движещата сила зад “Wine Berry” – нейният винен и бистро магазин в Скопие, Северна Македония. Със своя избор от над 400 местни и международни производителя, страстта на Ядранка към виното блести през нейната работа като винен консултант и промоутър. Нейният път от биотехнологичен инженер до винен експерт демонстрира нейната посветеност да свързва хората чрез универсалния наратив на виното.

Срещаме ви с нея в едно вдъхновяващото интервю за света на виното, страстта, образованието и какво е усещането да си работиш в индустрия, доминирана от мъже.

 

Какво представлява виното за Вас?

Виното е най-красивата и могъща напитка в света. Виното е преживяване, виното е знание, виното е международен език, виното е наратив, който свързва хората. То е едно от най-цивилизованите удоволствия.

 

Как влязохте във винената индустрия?

Преди 15 години влязох във винената индустрия. Имам образование като инженер биотехнолог в Университета “Св. св. Кирил и Методий” в Скопие, но пътят ми пое в друга посока. Започнах да работя в Търговския отдел преди 22 години и цял живот съм била в продажбите. През 2009 г. за първи път опознах виното по-дълбоко. И с цялата красота, която виното може да ти донесе, то ме поведе по пътя си. Както казват хората: “веднъж като започнеш да се занимаваш с вино, никога не спираш”.

С много образование, опит и работа станах търговски директор, специализиран в износа на вина в Северна Македония, и така виното стана моята основна работа и любов. Сега управлявам собствен магазин за вино и бистро “Wine Berry” в Скопие (промотирайки и продавайки над 400 местни и международни вина). Също така съм и винен консултант и промоутър.

 

Каква е Вашата философия при производството на вино и как се отразява това на Вашия продукт?

За мен процесът на производство на вино представлява комбинация от индивидуален и екипен подход, следван от наратива на дестинацията (местоположението), тероара и, разбира се, нотка на традиция, адаптирана към новите винени тенденции.

 

Колко важно е според Вас образованието и обучението във винопроизводството и има ли специални програми за жени?

Не можете да бъдете винен професионалист, ако нямате образование. Работейки в отдели за продажби в други компании с други продукти, мога категорично да кажа, че без знание, детайли и истории не можете да представите и продавате вино. Виното е уникален и много специфичен продукт. То е като човека – трябва да знаете къде е роден, коя година, от коя страна, лични и индивидуални характеристики. Така че трябва да знаете детайлите. Гордея се с дългогодишния си опит и възможността да опитвам и дегустирам много вина. Имам образование по WSET. Завърших ниво 3 и все още уча ниво 4 в Руст (Wine Academy), Австрия, както и много други образователни курсове. Чета и много литература за виното.  

Гордея се да кажа, че това дава резултати – в момента съм международен винен съдия на Mundus Vini в Германия, а тази година за първи път бях председател на журито. 

Що се отнася до специална програма за жени, не съм сигурна дали имаме нещо специфично. Има много училища, програми, курсове и образователни институции в региона и в чужбина, където можете да се образовате и да подобрите интелектуалния си подход към виненото образование. И мога да ви уверя, че много жени са успешни във винения бизнес. Например в Република Северна Македония управители на винарни са жени, имаме и много жени като винари, както и във винопроизводството и винения маркетинг. А както виждам и в международен план, има много жени, които намират своето професионално място във винения бизнес. Ние сме силни, ние сме посветени, ние сме чувствителни и имаме емоционална интелигентност, това са всички основни неща, които се изискват при работата с виното и представянето му по най-добрия начин. Всяко образование във винения бизнес ще е стъпка към Вашата кариера.

 

Какъв съвет бихте дали на млади жени, които искат да навлязат във винения бизнес?

В началото виното е сложно, деликатно, но ако започнете да обичате виното, следвайте неговия път и възможности. Виното ще ви донесе нови прекрасни хора в живота, нови възможности и благополучие. Образовайте се, вземете възможността да опитате колкото се може повече вина и споделете винената култура.