Category

Цветелина Николова, изпълнителен директор на Katarzyna Estate: Насърчавам жените във винената индустрия да се посветят на всеки аспект от винопроизводството

Балканският Международен Винен Конкурс и Фестивал стартира нова поредица, която ще ви запознае с историите на жени, оставящи отпечатък във винената индустрия. Първата ни среща е с Цветелина Николова, изпълнителен директор на винарска изба Катаржина, която споделя повече за своите предизвикателства и успехи. Целта на тази инициатива е да покажем важната роля на жените в оформянето на винената индустрия.

 

Какво е виното за Вас? 

За мен виното е едно истинско изживяване, което събужда сетивата и създава специални моменти за споделяне с приятели и близки.

То е израз на страстта и предаността към изкуството – да бъде създадено и след това да бъде презентирано по най-добрия начин, за да предизвика вълнуваща емоция. Виното представлява уникален и неповторим опит, който обединява вкус, аромат и история в едно. Виното е пътешествие, вдъхновение и наслада.

В професионален план, да работя във винарския бизнес, за мен е огромно предизвикателство. Това изисква непрекъснато следене на световните тенденции във винопроизводството, както и сериозно обучение.

 

Как влязохте във винената индустрия? 

Бих казала – съвсем случайно, но почти веднага разбрах, че виното е едно огромно предизвикателство и без колебание посветих живота си на него. С днешна дата мога да твърдя, че съм направила най-добрия избор.

 

Каква е Вашата философия при създаването/маркетирането на вино и как тя се отразява във Вашия продукт?

Следвам философията, че създаването и маркетиране на вино се корени в почитането към земята, традициите и усъвършенстването на производствения процес. В Katarzyna Estate вярваме в уникалността на всяко вино и се стремим да го представим като история, която се разказва чрез всяка една бутилка.

Придържаме се към високи стандарти за качество в производството на вината ни. Използваме подбрани сортове грозде и се грижим за внимателно и точно следене на всеки етап от процеса на винопроизводството.

Мога да твърдя, че всяко наше вино е уникално и отразява характера на нашата изба и тероар. То носи характерен почерк и е лесно разпознаваемо на пазара.

Лично аз вярвам, че образованието на тема “вино” е ключа към по-добро му разбиране и оценка. Организираме различни събития, дегустации и инициативи, за да споделяме нашата страст и да обогатим познанията на нашите клиенти. Стремим се да създадем пространство, където хората могат да споделят преживявания и да се наслаждават на изключителни вина заедно.

 

Какво значение отдавате на образованието и обучението във винената индустрия, и има ли специални програми за жени?

В Katarzyna Estate отдаваме голямо значение на образованието и обучението. Разбирането на производствения процес, разнообразните гроздови сортове и техните характеристики, както и елементите на винения дегустационен опит са от съществено значение за нас. Имаме специализирано обучение за екипа – както за новопостъпили колеги, така и за надграждане на знанията. Нашата цел е да създадем екип от компетентни и мотивирани специалисти, които могат да споделят знанията и любовта си към виното с нашите клиенти.

Относно въпроса за специални програми за жени, аз подкрепям равенството и разнообразието във всяка сфера, включително винопроизводството.

Участвам в различни инициативи и конференции, насочени към подкрепа на жени в тази и други индустрии, предоставяйки възможности за обучение, менторство и професионално развитие.

Вярвам в силата на различията и важността на включването на жени във винения свят!

 

Какъв съвет бихте дали на младите жени, които искат да влязат във винения бизнес?

 Иска ми се да ги посъветвам да следват сърцето си и ако имат намерение да посветят живота си на винопроизводството и въобще на виното като професия, да изучават винения свят и да се образовават сериозно в областта.

Практиката и опитът са от особено значение.  Нека да участват в различни сегменти на винения бизнес, ако е възможно. Да работят в лозята, в производствения процес, да правят дегустации, а защо не и в маркетинга. Това ще им помогне да разберат индустрията от различни гледни точки. Да бъдат отдадени към виното, защото то е изкуство и бизнес, който изисква преданост и любов към детайла. Ако съчетаят страстта към тази професия с труда и усилията, няма как да не постигнат успех.

И най-важното –  да не се страхуват да бъдат смели и иновативни. Виненият бизнес е динамичен и се нуждае от новатори!