Category

Харула Спинтиропулоу – съосновател на ARGATIA WINERY

Продължаваме нашата поредица за жените във винената индустрия. Днес на въпросите ни отговаря Харула Спинтиропулоу – съосновател на ARGATIA WINERY

 

Какво e виното за Bас?

Целият ми професионален живот, моят начин на живот… без вино нещо липсва, мисля, че то ми помага да бъда по-близка и по-разбираема за другите, споделяйки вино около масата. За мен то също така означава начин да се регенерирам всяка година: всеки нов вегетационен цикъл означава облог със себе си да правя нещата по-добре от следващата година, което ме поддържа постоянно в напрежение. Интересно и интригуващо, защото не мога да контролирам климатичните условия (за щастие) на всяка година, просто трябва да ги уважавам и да произвеждам виното на годината.

 

Как започна Вашият път във винената индустрия?

Започнах през 1989 година, когато “Interprofessional Committee of wine of Naoussa” търсеше агроном. Току-що бях завършила университета и започнах да работя при техните лозя. И тогава започна най-интересното професионално пътешествие в живота ми, редом до хора като д-р Ставрула Кураку, Йоан Бутарис, Георги Цанталис и др.

 

Каква е Вашата философия при производството на вино и как тя се отразява във Вашия продукт?

Винаги съм смятала, че балансът е ключов елемент при отглеждането на лозята и производството на вино. Опитвах се да създам този баланс в нашите лозя, да ги култивирам органично и да уважавам влиянието на природата. Също така се опитвах да използвам науката, за да помогна за подобряването на плодовете ми. В нашата винарна се опитваме да уловим климатичните влияния и по този начин да извлечем максимума от плода. Така нашите вина отразяват климатичните условия на всяка година и всеки район, те са вина с характер и затова има разлики във всяка реколта.

 

Колко важно смятате образованието и обучението във винената индустрия и има ли специални програми за жени?

Няма специални програми (и не ни трябват специални програми за жени). Образованието и обучението са АЛФА и ОМЕГА в нашия бизнес и сме щастливи, че има образователни програми в нашата страна.

 

Какъв съвет бихте дали на младите жени, които искат да влязат във винения бизнес?

Търпение, усилен труд, уважение. Да третирате колегите си по начина, по който искате да бъдете третирани. Не се опитвайте да бъдете мъже (по природа не разполагате с физическа сила, но имате повече…) Бъдете горди, че сте жени и запазете собствения си (женски) начин на възприятие на винения свят, той е много по-интересен!