Топ Masters of Wine ще оценяват Балканските вина в София през юни

The Balkans International Wine Competition (BIWC), – най-големият винен форум на Балканите ще се проведе за първи път в София от 14 до 17 юни 2012 г. Повече от 100 винопроизводители от всички балкански страни с нетърпение очакват да представят вина си пред известното жури и многобройните винолюбители не само от България, но и от много балкански страни, както и да се състезават със стотиците проби червени, бели, розе, пенливи и десертни вина, произведени в границите на Балканския полуостров.

За първи път топ Masters of Wine ще водят дегустационните панели и ще оценяват балканските вина. Председател на BIWC e единственият на Балканите и Югоизточна Европа Master of Wine Konstantinos Lazarakis – Гърция. Място в световноизвестното жури намират и имената на Caroline Gilby MW – Великобритания, Christy Canterbury MW – САЩ, Paul Liversedge MW – Швейцария, както и много други винени екперти, които ще помогнат да се изгради позитивния имидж на балканските вина в световен мащаб.

Журито ще избере победител в следните категории – бяло сухо вино, червено сухо вино, розе сухо вино, искрящо вино и десертно вино. Победителят от всяка категория ще бъде отличен със специален трофей.

Носителят на Голямата Награда на BIWC ще бъде определен независимо от победителите в отделните категории. Ще победи онова вино, което според международното жури е най-елегантно, най – комплексно и най – добре ориентирано към пазара. 

THE BALKANS INTERNATIONAL WINE COMPETITION е форум, на който ще си дадат среща световни винени експерти, Masters of Wine, винени търговци, винени журналисти от САЩ, Великобритания, Русия, Индия, Скандинавия, Швейцария, Германия, Белгия, Холандия и всички Балкански страни.
БАЛКАНИТЕ могат да се похвалят с най-древната винена история в света. Със своите близо 1,8 милиона тона вино годишно, БАЛКАНИТЕ се нареждат на 5 място в света, веднага след най-големите страни винопроизводителки – Италия, Франция, Испания и САЩ. За последното десетилетие БАЛКАНИТЕ постигнаха огромен напредък в качеството на вината си и могат да заявят претенциите си за ключов играч на световната винена карта.