Стартиране на промо-кампанията на най – големия винен форум на Балканите BIWC 2012 в Атина

С презентация в гръцката столица започна промоционалната кампания на най-големия винен форум на Балканите – The Balkans International Wine Competition, който ще се проведе в София от 14 до 17 юни 2012 година. Проектът беше представен от Константинос Лазаракис MW, eдинствения Master of Wine на Балканите , Председател на Конкурса и Галина Нифору, Директор на BIWC. Форматът е отворен за всички винопроизводители от държавите на Балканския полуостров.

В залата на WSPC (Wine & Spirits Professional Consultants) в Атина си дадоха среща водещи журналисти от гръцките винени медии, които показаха голям интерес и към събитието пожелаха успех на вината на Балканите.За да усетят атмосферата на Конкурса на BIWC 2012, домакините бяха предвидили в програмата и сляпа дегустация на 5 български и 5 гръцки вина. The Balkans International Wine Competition е един от малкото конкурси в Европа, които следват австралийския модел на оценяване, подобен на Decanter World Wine Award, което позволява по-реално оценяване на състезаващите се вина.

Вината, представени на сляпата дегустация бяха:
Pitos 2008, Dragomir, България
Limniona 2007, Zafirakis, Гърция
Cabernet Franc 2009, Castra Rubra, България
Stallion 2009, Angelus Estate, България
Gaia Estate 2007, Nemea, Гърция
Ovilos 2006, Vivlia Chora, Гърция
BV 2008, Enira, Bessa Valley, България
Question Mark 2008, Katarzyna, България
Cabernet Franc 2009, Castra Rubra – виното беше разлято 2 пъти (под номер 3 и номер 9) с цел проверка на способностите на оценяващите
Grand Reserve 2004, Boutari, Гърция

Кой каква награда ще печели на BIWC, ще определи международното жури на 14 и 15 юни в София. Ще подскажем само, че всички участвали вина достигнаха впечатляващи резултати, които биха ги изпратили сред големите победители на Balkans International Wine Competition 2012.

Със своите близо 1,8 милиона тона вино годишно, БАЛКАНИТЕ се нареждат на 5 място в света, веднага след най-големите страни винопроизводителки – Италия, Франция, Испания и САЩ. За последното десетилетие БАЛКАНИТЕ постигнаха огромен напредък в качеството на вината си и могат да заявят претенциите си за ключов играч на световната винена карта.

Следващото представяне на проекта ще бъде в София през април, след което Белград и Скопие ще се включат в промоционалната кампания. Да пожелаем успех на всички участници в първото издание на BIWC 2012 в София през юни!