Category

Снежана Мутафчийска: Нека виното се превърне във ваша страст, не просто работа

В самото сърце на българските винени райони, Снежана Мутафчийска вдъхновява бъдещето на винарството с безграничната си страст и новаторски подход във Винарска изба Рокс (Roxs Winery). С богат опит в света на виното, който обхваща почти четири десетилетия, Снежана е въплъщение на отдадеността и любовта към изкуството на винопроизводството. В Roxs Winery, тя умело преплита традициите със съвременните технологии, създавайки вина, отразяващи не само богатството на местния тероар, но и личната ѝ философия за качество и изтънченост. Разказът за Снежана ни отвежда през изпитанията и триумфите на живот, посветен на виното, разкривайки как името й се е превърнало в вдъхновение за следващите поколения винари, особено за жените, в тази традиционно мъжка сфера.

 

Какво е виното за Вас?

За мен виното е целия ми съзнателен живот, цели почти 40 години се занимавам с неговото правене, семейството ми, децата ми израснаха с постоянната въртележка – от  гроздобер на гроздобер. Така не усетих как минаха толкова много. 

 

Как влязохте във винената индустрия?

Във винената индустрия влезнах след като завърших ВИХВП – Технология на виното и ВАН. И от далечната 1985 досега съм постоянен участник в този невероятен процес.

 

Каква е Вашата философия при създаването на вино и как тя се отразява във Вашия продукт?

Моята философия винаги е била качеството на продукта. През всичките тези години съм се старала да науча повече и повече за правенето му. Най- важното е да работиш върху качеството на гроздето, а от там и правилния мениджмънт на алкохолната ферментация. Относно маркетирането много е важно да участваш в изложения, хората да могат д а опитат виното ти ,така те сами се убеждават дали им харесва или не. Това е едното ,има още много други важни неща относно маркетинга – сайт, социални мрежи, да участваш в конкурси, дегустации и т.н 

 

Какво значение отдавате на образованието и обучението във винената индустрия, и има ли специални програми за жени?

За мен науката енология е най – важна. Образованието, съчетано с опита в практиката са най – добрата комбинация за добър продукт. Много е важно да знаеш какво искаш да правиш и като видиш гроздето, с което ще работиш да си представиш как ще направиш виното. През всичките тези години не съм спирала да чета новости във винарството и литература от цял свят. Това много му е помогнало да направя вина, които се харесват на пазара.

 

Какъв съвет бихте дали на младите жени, които искат да влязат във винения бизнес?

Моят съвет винаги е бил на първо място да имат желание да правят вино и това да е тяхна страст, а не само работа. Ако не влагаш любов нищо не се получава. На второ място да забравят, че след образованието само ще работят, а трябва много четене, опити с различни неща, пътуване по света и дегустация на много и различни вина. Трябва да си отдаден изцяло на винотов противен случай нищо няма да се получи. И лабораторията да е техния най- добър другар, защото всеки един процес има научно обяснение . Любов и усмивки е моя девиз – когато си положителен човек, нещата се получават.