Category

Саня Радонжич: Във винопроизводството, винаги зависиш от природата

Продължаваме с нашата поредица, посветена на изключителните жени във винарската индустрия, като днес ви представяме Саня Радонжич, директор на отдел “Развитие” в 13. Юл Плантаже а.д. 

Пътят на Саня във винарството е доказателство за нейната отдаденост и експертност, като тя ръководи своя екип с иновации и дълбоко уважение към влиянието на природата върху витикултурата. Потопете се дълбоко в нейната история по-долу:

 

Какво е виното за Вас?

Вино за мен е символ на слънцето, природата, почвата, традицията, културата, историята, труда и любовта. То е мост между природата и хората, същността на земята, където се отглеждат гроздето, и страстта на лозаря и винаря. Виното има силата да отвори сърцата на хората, да ги вдъхнови, да предизвика емоции и да създаде запомнящо се преживяване.

 

Как влязохте във винената индустрия?

След като завърших основните си учебни програми като инженер технолог в Университета на Белград, се върнах в родната си Черна гора и започнах да търся работа. По щастливо стечение на обстоятелствата се запознах с проф. д-р Весна Мараш, която по това време работеше във винарната 13. Юли Плантаже. Разпознавайки моя аналитичен подход и посвещение, тя ми предложи възможност да започна стаж в 13. Юли Плантаже. Оттогава работя в компанията вече 14 години, започнах моя стаж в отдела за развитие през 2010 г., който ръководя от тази година. Като химически инженер, управляван от желанието за нови знания, същата година се записах на докторантура в катедрата по енология в Биотехническия факултет, Университета в Любляна, където също получих докторска степен. След шест години в Отдела за изследвания и разработки, радвам се, че имах възможността да ръководя производството на вино в един от нашите изби на компанията, където придобих безценен опит. Управлението на избата, грижите за произведените вина е нещо, което е трудно да се постигне без любов към това, което правиш. Работата на технолог е динамична, предизвикателна, изисква висока концентрация и фокус. Периодът на беритба изисква работа денонощно, но усещането е магическо, когато получите крайния продукт, в който сте вложили толкова много от себе си, усилия и любов. През 2023 г. получих възможността отново да ръководя сектора за изследвания и разработки в 13. Юли Плантаже, по този начин завършвайки кръга, който започнах и завърших в отдела за развитие, където очевидно принадлежа.

 

Каква е Вашата философия при правенето на вино и как се отразява във Вашия продукт?

Моята философия в производството на вино е да се разбере, че всеки замесен в процеса, от лозарите до екипа за продажби, е важна част от веригата, която води до крайния продукт. Това осъзнаване води до оценка на влиянието на природата и усилията на тези, които управляват лозята и произвеждат виното. От тази философия произлиза уважението към земята и природата, ангажимент към отличието, преобразяващ начина, по който хората възприемат виното в чашата си.

 

Колко важно смятате образованието във винената индустрия и има ли учебни програми, които са създадени специално за жени?

Непрестанното образование и обучение са критични за успеха във винарската индустрия. От разбирането на различните видове грозде и основните принципи на отглеждането им до техниките за правене на вино, непрекъснатото учене е съществено за растежа и иновациите. В нашата страна няма специални програми за жени, но има известно предимство в броя на жените, занимаващи се с тази професия в Черна гора.

 

Какъв съвет бихте дали на по-младите дами, които искат да влязат във винения бизнес?

Моят съвет би бил да се потопят безстрашно във всички аспекти на индустрията, от работата в лозето до управлението на избата и маркетинга и продажбите. Да слушат и учат и винаги да помнят, че винарството зависи от природата. Важно е също да се подготвите, че винарството е трудна работа, изискваща знания, търпение, отдаденост, работа в екип и малко късмет. Независимо от ролята, младите жени трябва да са готови да управляват няколко задачи, което често изисква физическа и психическа издръжливост и адаптивност в различни ситуации, за да преодолеят предизвикателствата и да помагат на колегите си своевременно да завършват задачите. Никога не приемайте нещата за даденост и бъдете готови да работите два пъти по-усилено от мъжете, независимо от вашите таланти и умения. И накрая, винаги практикувайте и опитвайте, опитвайте, опитвайте много вина, обръщайте внимание на ароматите на цветята, храната… тренирането на тези умения трябва да стане ваш навик.