Category

Наталия Гаджева – Толкова много може да даде една жена на виното – повече прецизност, чувственост, внимание към всеки детайл.

Продължаваме да показваме вдъхновяващите жени във винената индустрия и днес ви срещаме с Наталия Гаджева, основател и мениджър на Винарско имение Драгомир в България. Наталия е винопроизводител с дълбоки знания и изключителна отдаденост в сферата винопроизводство. Потопете се в нейния свят и опознайте нейната история чрез задълбоченото ни интервю по-долу.

 

Какво е виното за Вас? 

Животът ми, низ от радости, сълзи, вълнения, страхове. Толкова много мирише на вино около мен, че дори за миг не мога да си представя  как би минавал и ден без да вдъхвам от този аромат. Той ме зарежда, мотивира, понякога притеснява, усмихва.

 

Как влязохте във винената индустрия? 

Целенасочено, със сериозно обучение и още по- сериозна работа. След завършването на специалност „Технология на виното „ в УХТ Пловдив , започнах работа в малка кооперативна винарска изба като лаборант.  На следващата година станах отговорен технолог. После работих в още две винарски предприятия , като едното го започнахме от първа копка  и днес една от водещите винарна в България. Но все по- уверена в опитността си, през 2006 се гмурнахме с Константин (моят съпруг, също енолог)  в дълбоките води на собствения бизнес със създаването на Винарско имение Драгомир. Моята истинска винена рожба. Една наистина сбъдната мечта.

 

Каква е Вашата философия при създаването/маркетиранетона вино и как тя се отразява във Вашия продукт?

Честност – във всичко – в това как си започнал, през какви трудности си преминал, какво ти е коствало това, с какво отношение и внимание пристъпваш към всеки твой ангажимент. Колко сложен и бавен процес в винопроизводството, колко търпение е време са нужни, докато бутилка стигне до ръцете им .

Когато си искрен и честен с хората пред теб – те и по – този начин възприемат  виното което им представяш.

 

Какво значение отдавате на образованието и обучението във винената индустрия, и има ли специални програми за жени?

Огромно е значението на образованието, жалко е , че напоследък се опитват да го омаловажават със всевъзможни бързооборотни „вина“.

За да дадеш дълъг  живот на едно вино е нужен огромен научен потенциал – от изследвания на почвата, влиянието на климата, технологията, избор на дъб ,  в който ще съзрява виното, вкусовете на различните националности и още много, много.

Нямам информация за специални програми за жени, но все повече те навлизат във винарската професия и дават различен поглед към това как да изглежда съвременното вино. 

 

Какъв съвет бихте дали на младите жени, които искат да влязат във винения бизнес?

Да не се страхуват от тази на пръв поглед мъжка професия. Толкова много може да даде една жена на виното – повече прецизност, чувственост, внимание към всеки детайл.

Така че- смело напред !