Category

Маруся Осиковска: Работата с вино е много прията и широкоспектърна

Продължавайки нашата серия за невероятните жени в винената индустрия, днес вниманието е насочено към Марусия Осиковска—сърцето и душата на изба Златен Рожен!

 

От изграждането на дълбока връзка с района на Мелник до култивирането на семейните лозови масиви, Марусия е вплела своята страст към културата, традициите и изкуството във всяка бутилка. Нейното пътешествие отразява ангажираността й към съчетаването на традиционни техники с модерни иновации, така че всяка глътка разказва история за отдаденост и качество.

Радваме се, че Марусия отдели време да сподели своята вдъхновяваща история с нас. Впуснете се в историята й по-долу:

 

 

Какво е виното за Вас?

Виното за мен е култура, стил на живот, принадлежност към един регион и начин да се покажат по вкусен начин историята и традициите на страната ни.
Като съсобственик и управител на Златен Рожен, всеки детайл от работата на винарната и хотела минава не просто през моето одобрение, но и през моето разбиране за естетика и партньорство. Виното прави живота ни по-красив и вкусен, по-споделен и е свъзващо звено на различни бизнеси в един регион – туризъм, изкуство, кулинария. 

 

Как влязохте във винената индустрия?

Иска ми се да кажа случайно, но в живота няма случайни неща, особено когато те остават трайно. Със семейството ми често пътувахме до района на Мелник, в последтвие кръстихме децата си в Роженския манастир и така райони ни привлече и като бизнес възможност. Започнахме с нашия семеен хотел в село Рожен и след това положихме и основите на винения ни бизнес със запукуване на собствени лозя и изграждане на винарска изба.

 

Каква е вашата философия при създаването/маркетирането на виното и как тя се отразява във вашият продукт.

Стараем се в да има баланс между традиционното и модерното, както в стила на вината ни, така и в маркетирането им. Така оставаме верни и на региона и неговите традиции, работейки с местни сортове от собствени лозови масиви в близот до избата. Но внедряваме и модерни технологии, работим с консултанти и се стараем да поддържаме постоянно високо качество.

 

Какво значение отдавате на образованието и обучението във винената индустрия, и има ли спецаилни програми за жени?

Образованието при нас е високо ценено. Работим със специалисти в бранша, конуслитираме се и се стараем да следим новостите. Не бих казала, че има специални програми за жени.

 

Какъв съвет бихте дали на младите жени, които искат да влязат във винения бизнес?

Работата с вино е много прията и широкоспектърна, изиства гъвкавост, адаптивност, комуникативност,  чувство за естетика и усет към детайлите. Всичко това би следвало да звучи привлекателно за дами, който търсят динамична профестия и имат желание постоянно да надграждат уменията си. Има много вдъхновяващи дами във винения бранш.