Category

Мария Стоева: Виното е живо изкуство

Продължаваме серията си с вдъхновяващи жени във винената индустрия, като представяме Мария Стоева, еноложка, завършила Университета в Дижон. След три кампании в Шабли, Бургундия и Бордо, Мария избира да се завърне в България и да създава впечатляващи вина за изба „Братанови“. Открийте повече за нейния път и страст по-долу:

 

Какво е виното за Вас?

На първо място за мен виното е изкуство и призвание – да създавам всеки път индивидуални, но “живи творби” със свой собствен характер. Защо живи – защото виното е и като живо същество – има своите периоди на раждане, младост, съзряване, стареене.

 

Как влязохте във винената индустрия?

Всичко започна от френския език, който уча от 7-годишна без да прекъсвам и във висшето си образование. Така още в гимназията развих силен интерес към френската култура и поминъци, от които виното е основна част. Образованието ми във франкофонския филиал на УХТ – Пловдив след това доразпали този интерес и така получих уникалната възможност да бъда изпратена на пълна стипендия във Франция и да завърша с най-висока магистърска степен в енологията в един от най-престижните енологични университети в света – IUVV “Jules Guyot” в Дижон. Във Франция направих първите си кампании и натрупах безценен опит в много престижни винарни в Бургундия, Шабли и Château Kirwan (Margaux Grand Cru Classé) в Бордо. След завръщането ми в България избрах стратегическия ход първо да опозная пазара на вино и работих почти година в София в търговски отдел на голям български производител. Поривите ми за правене на вино обаче надделяха и запознанството ми със семейство Братанови ме отведе в Южен Сакар, където до днес правя вината на Винарна Братанов, както и на Иво Върбанов, а от 2021- и на Богдая Винярд Естейт (Долината на Струма).

 

Каква е Вашата философия при създаването/маркетирането на вино и как тя се отразява във Вашия продукт?

Моята философия се обобщава с тероарния подход – да успявам да пресъздам във виното автентичността и характера на това, което ни дава природата от лозата в конкретния регион и да уловя неговите специфики и сортовите особености. Освен това за мен е важно виното, което правя да отговаря на 3 основни критерия – да може да се разпознава сорта с неговите характерни признаци, да бъде балансирано и комплексно, както и да има достатъчно дълъг финал, за да оставя запомящи се усещания. С една дума – вина с характероар 🙂

 

Какво значение отдавате на образованието и обучението във винената индустрия, и има ли специални програми за жени?

Образованието и обучението е неизменна част от развитието на винената индустрия, но все пак не е всичко. За мен лично е много важна съвкупността от теоретични познания, практически опит и интуиция/усет за правенето на вино. За последното мисля, че спомага и женската природа. За съжаление не ми е известно да има специални програми за обучение на жени във виното, но пък има винени конкурси като Féminalise във Франция, на които съм канена и аз – журито там е изцяло от дами във винения бранш.

 

Какъв съвет бихте дали на младите жени, които искат да влязат във винения бизнес?

Бих започнала с това, че женската природа и интуиция могат да създадат много красиви неща, включително и вино. Ако говорим за правенето му – не трябва да се отчайват от нелеките периоди и физически натоварвания особено по време на кампания, защото после резултатът и създаването на нещо като живо същество във времето и насладата от проследяването на развитието му си заслужава всяко усилие, бих казала дори все едно се отглежда дете! Иначе в други направления на винения бизнес има много поле за изява на една жена и, като такава, която е преминала през доста сфери, бих казала, че основното е страстта към тази напитка и желанието не само да се консумира и презентира, но и да се усеща и разбира виното. Трябва несъмнено усърдие, старание, много любов и ЕНОсиазъм 🙂