Category

Марина Джакас: Обичам всичко, свързано с виното

Марина Джакас, представена в нашата вдъхновяваща поредица за жените във виното, споделя своето пътуване и предизвикателствата, пред които е изправена като жена в тази динамична индустрия. С пламенна страст към винопроизводството, Марина се е превърнала в изтъкната личност, смесвайки традицията с модерните техники за производство на вина, които въплъщават духа на нейния регион. Потопете се в нейната завладяваща история, за да научите за нейния подход към винопроизводството и нейното застъпничество за ролите на жените в индустрията. Открийте нейната пълна история и прозрения, като прочетете интервюто.

 

Какво е виното за вас?

Обожавам всичко свързано с правенето на вино. Обичам да виждам първите признаци на живот в лозята… Винарството вероятно е най-разнообразната професия в света и можете да придружавате виното от растението до бутилката. Другото страхотно нещо е свободата, която сме спечелили за себе си в винарството. Всяко берене е изключително креативен процес с много експериментиране. За мен виното се превърна в начин на живот, който ми позволи да раста интелектуално и да се открия физиологически на сетивно ниво. Много съм благодарна на виното.

 

Как започна Вашия път във винената индустрия?

Искам да благодаря на родителите си, че ме запознаха с виното и възможността да го преследвам като кариера. Те са се занимавали с агрикултура и са произвеждали вино и зехтин за собствените си нужди, така че мисля, че оттам започна първоначалната ми любов към природата и откритите пространства. Родителите ми винаги са били запалени по виното, не професионално, но винаги сме имали отворено вино за вечеря. Докато учех Оенология и Витикултура в Университета на Загреб, осъзнах, че мога да включа много от страстите си: науките, работата на открито, работата с ръце, храната и пътуването. Когато получих магистърската си степен, реших да не губя време и започнах работа като стажант във винарна Томич, където изживях всеки аспект на винарството и се влюбих в виното. Присъединих се към екипа през лятото на 2018 г. и оттогава съм тук, раста заедно с компанията, създавайки вина.

 

Каква е Вашата философия при създаването на вино и как е свързана с Вашия продукт?

Страстно вярвам, че въпреки че всички имаме свои стилове, няма смисъл да правите вина, които на клиентите ви не им харесват да пият. Всеки винар е различен. Всяка реакция на реколтата е уникална и вярвам, че за да направим истинско вино, трябва да знаем кога да направим по-малко и да позволим на природата да работи. Бих казала, че това е комбинация от хората, страстта и визията. От ранна възраст научих да търся съществените неща като елегантност, финес, баланс и типичност. Аз съм част от страхотен екип и докато винаги се развиваме, оставаме верни на това, което сме, и на визията, която Андро Томич (основателят на винарната) имаше преди повече от 30 години.

 

Колко важно смятате, че е образованието и обучението във винената индустрия и има ли специални програми за жени?

Притежаването на степен по винарство не ви позволява автоматично да правите добро вино. Трябва да имате и знания, и умения. Ако някой сериозно иска да стане професионален винар, най-добрият съвет, който мога да дам, е да опита да намери винарна или лозе, в което да работи, преди да се насочи към формално образование. Това ще ви даде представа за винарството, и тогава можете да решите дали това е вашето истинско призвание. Това е страхотен начин да го направите, особено ако можете да се свържете с добър ментор и сте заинтересовани от учене. Първата стъпка може да бъде наистина трудна, особено ако не живеете в винен регион.

Ако сте решили да получите формално образование, в Хърватия има няколко аграрни факултета с фокус върху витикултурата и винарството, и в продължение на години те предизвикват голям интерес сред жените. В Хърватия жените обикновено не бяха в центъра на вниманието, но въпреки че все още не е обичайно, жените винари имат традиция на хърватска земя. Надявам се един ден фактът, че определено вино е направено от жена винар, да не е повод за разговор. Разбира се, че жените правят вино, разбира се, че жените правят страхотни вина.

 

Какъв съвет бихте дали на младите дами, които искат да преследват кариера във винената индустрия?

Няма нищо, което не можете да направите, и не позволявайте на никого да ви казва друго. Бих казала на жените да бъдат любопитни, да опитват вина, да посещават колкото се може повече винарни, да опознават хората и да се възползват от възможността да учат от тях. Ако никога не опитате, никога няма да разберете. Не се страхувайте да задавате колкото се може повече въпроси. Вашето отношение и мислене винаги трябва да бъдат насочени към научаването на нещо ново. Животът е приключение и е точно когато стъпим в неизвестното, че се случва магията и настъпва растежът.