Category

Кристина Ангелкова: Производството на вино изисква много внимание, грижи и любов

Продължаваме поредицата, в която показваме изключителните жени във винарската индустрия, с Кристина Ангелкова от винарна Paragon! Като страстен винопроизводител, Кристина съчетава традиция и иновация в своето производство, въплътявайки духа и посвещението, които определят сърцевината на индустрията. Потопете се по-дълбоко в нейното вдъхновяващо пътешествие и уникалния отпечатък, който оставя страстта й във всяка бутилка вино:

 

Какво е виното за Вас?

За мен виното е изкуство, страст и предизвикателство едновременно. Няма универсално правило за правенето на вино, тъй като всяка година се създава нова, уникална история, където откривате нови умения и развивате своето майсторство.

 

Как влязохте във винарската индустрия?

Израснала съм в един от най-големите винени региони в Северна Македония – Тиквеш, по-специално в град Неготино, където почти всяко семейство притежава лозя и всяка есен прави домашно вино и ракия. Желанието беше в мен от ранна възраст, тъй като и ние правехме домашна ракия всяка година, затова реших да уча технология на виното и бирата в Университета по хранителни технологии в Пловдив.

 

Каква е Вашата философия при производството на вино и как се отразява тя във Вашия продукт?

Всяко вино има свои характеристики, които го отличават от останалите. Целта е да се съсредоточим върху тези характеристики, да ги подобряваме непрекъснато по отношение на качеството, за да създадем уникално вино, запазвайки целостта на използваните сортове грозде. Виното е продукт със собствен стил и очарование, което отразява стила, енергията и любовта, които винарят влага в неговото създаване.

 

Колко важно считате образованието и обучението във винарската индустрия, и има ли специални програми за жени?

Както във всяка индустрия, образованието, специализираното обучение и надграждането на уменията са от изключителна важност. Постоянно чета и се информирам за актуалните световни тенденции във винарството, за да научавам повече и в същото време да остана конкурентоспособна. Обичам да посещавам семинари и дегустации на вина, които са ми много полезни за нетуъркинг, обратна връзка, сътрудничество и образование от експерти в моята област. По отношение на специални програми за жени винари, не съм била част от такива.

 

Какъв съвет бихте дали на младите жени, които искат да влязат във винения бизнес?

Производството на вино изисква много внимание, грижи и любов, които по начало са вградени в жените. Ако сте много добре организирани и сте готови за предизвикателство, тогава винарството е правилният път за вас.