Category

Зейнеп Арча – основател на винарните Arcadia

Продължаваме поредицата за влиятелните жени във винарската индустрия. Днес на фокус е представяме Зейнеп Арча Саллиел, основател на винарните Arcadia. Arcadia не само отразява отдадеността и страстта на Зейнеп към изкуството на виното, но също така ще бъде домакин на първата част от тазгодишния Балкански Международен Винен Конкурс. Как е започнал пътят на Зейнеп във винената индустрия, как развива винарната Arcadia Vineyards и колко важно е образованието за нея – разберете в текста по-долу. 

 

Какво e виното за вас?

Виното е енергия, пренасяща чистата енергия на слънцето, абсорбирана през гроздето, съчетана с мъдростта на земята. Виното е наследство, култура, присъстваща от хилядолетия в историята на човешката цивилизация. Виното е естествен феномен, възпроизвеждащ своята естествена красота отново и отново. Виното е връзка между хората и тероара, селското и градското. Интересен факт: думата за лозе на турски е “Bаğ”, която също така означава връзка. Виното е най-цивилизованият аспект на социалния живот и гастрономията – най-изтънченото и изискано удоволствие.

 

Как влезнахте във винената индустрия?

Родена и израснала в Истанбул, прекарах целия си живот в големи градове. По време на следването си в университета в Париж се превърнах в предан потребител и обожател на занаятчийското вино. В началото на 2000-те години започнах да чета за климатичните промени и екологията и реших, че искам по-близка връзка със земята в моя живот. Предвид огромния неизползван потенциал в Турция и уникалното качество на виното да бъде едновременно селско – по отношение на производството и градско – по отношение на консумацията, превръщането на тази страст към виното в нещо повече изглеждаше естествено, полагайки основите на разнообразния екосистемен микс на винарните Arcadia Vineyards днес.

 

Каква е вашата философия при производството на вино и как се отразява в продукта ви?

В свят, където всичко трябва да бъде грандиозно, винарната ни Arcadia Vineyards застава зад стойността на елегантността и изтънчената красота. Нашата философия е да уважаваме тероара и да го подкрепяме, като осигурим здравословен екосистемен баланс. Балансираната екосистема и балансираната почва помагат за балансираното узряване на гроздето, което е ключ към страхотните вина. Нашата ангажираност към биоразнообразието и агроекологичните практики при лозята бяха представени като казус за бъдещето на устойчивостта на конференцията на Giesco в Солун през 2019 г. В нашата винарна, предпочитаме стил на производство с минимална намеса, за да запазим уникалните вкусове на сорта. Нашите вина се бутилират непречистени и преминават през ограничена филтрация, само за да се гарантира, че остават живи до момента на сервиране и предават жизнеността на лозята на потребителя. Този прецизен процес се отразява в богатия, слоест и елегантен характер на нашите вина.

 

Колко важно смятате образованието и обучението във винената индустрия и има ли специални програми за жени?

Вино е обширна тема и изисква безкрайно образование Не само за разбиране и производство на вино, но и за неговото пълноценно усещане. Смятам себе си за късметлия, че имах двама страхотни учители – професор Ален Карбоно и д-р Мишел Салгес, с които заедно изградихме това приключение, от които научих не само за виното, но и за неговата тясна връзка с всичко около него. За да споделя този късмет с други, инициирахме партньорска програма между Университета Намък Кемал в Турция и Университета в Монпелие за магистърски и докторантски програми. В Турция имаме страхотни професори и изследователи, които работят по темата, но за съжаление все още нямаме университетски степени, специфични за виното. Въпреки това много талантливи образовани жени създават синергията на винения свят в Турция днес. Моят личен принос е, че през последните 10 години ръководя и преподавам енология в гастрономическия факултет на Университета Йедитепе, за да предам дълбокото разбиране за виното. Също така редовно приемаме стажанти от Турция и чужбина в лозята на Arcadia, за да създадем възможности за обучение за новите поколения.

 

Какъв съвет бихте дали на младите жени, които искат да влязат във винения бизнес?

Запазете широка перспектива и се стремете към задълбочено познание и разбиране на виното, вместо да запаметявате и повтаряте информация. Винаги проверявайте фактите да са в съответствие с науката, защото темата за виното понякога може да бъде отворена към митични разкази, които са красиви, но човек трябва да може да се разграничава. Всички велики експерти, с които съм имала шанса да се срещна, са най-скромните, страстни и любопитни хора. Оборудвайте се с такова знание, че да не се страхувате да се предизвикате, да защитавате вярванията си, но също така да останете отворени за обратна връзка и последващото учене от нея. Дегустирайте, развийте „сетивните си мускули“ и разширете вашата библиотека от аромати колкото се може повече. Използвайте интуицията и интелекта си заедно с носа и вкуса си. Веднъж, когато сте отключили това сетивно ниво на разбиране, ще достигнете ново ниво, където вашата работа ще се превърне в страхотно забавление! Наслаждавайте се.