Журито на втория Балкански Международен Винен конкурс е известно

За втори пореден път София става винена столица на Балканите

Имаме удоволствието да обявим, че след огромен интерес от страна на винени екперти от всички континенти са определени 16-те съдии за конкурса на Balkans International Wine Competition (BIWC) 2013, който ще се проведе на 16 май, (четвъртък) и 17 май (петък), при затворени врати.

 Фестивалът на BIWC 2013, който следва конкурса ще посрещне своите гости и всички винени любители на 18 май (събота) от 13:00 до 19:00 и 19 май (неделя) от 12:00 до 18:00 часа в Гранд Хотел София.
Председател на журито отново е Константинос Лазаракис MW от Гърция, все още единственият Master of Wine на Балканския полуостров и в Югоизточна Европа. Още двама Masters of Wine ще съдийстват на тазгодишното второ издание на конкурса – Кристи Кентърбъри MW от Ню Йорк, сертифициран сомелиер от Court of Master Sommelier, винен писател и баер за вериги супермаркети и ресторанти и Андреас Викхофф MW от Австрия, управляващ директор на Premium Estates of Austria – организация на водещи винарски изби в Австрия.

Джейми Гуд от Великобритания, доктор по биология, е поредната звезда на BIWC 2013. Джейми има своя рубрика за виното в националния британски вестник The Sunday Express, провежда дегустации и е утвърден винен съдия, а неговия www.wineanorak.com е един от водещите сайтове за вино.

Д-р Владимир Цапелик е президент и основател на независимата организация Wine Club в Москва, Русия. Маркус Штолц, Германия е установен в Атина, а неговия уебсайт www.elloinos.com е най-добрият онлайн източник за гръцките вина. Луиз Алберто от САЩ е MW кандидат, който описва себе си като # winelover, роден в Бразилия, с италианска кръв, американско сърце и с голяма страст към виното, която може да бъде последвана в www.thewinehub.comАлесандро Гричиоли е потомък на стара тосканска фамилия със собствена винарна – Tenuta Di Montechiaro; професионален сомелиер, сертифициран от AIS (Italian Sommelier Association) от 2005 г. насам.
Саша Шпиранец е автор на Croatian Wine Guide, съавтор на Croatian Gourmet, публикува статии в много медии и е най-авторитетният източник за вино в Хърватия.

Юлия Костадинова, България е главен редактор на www.divino.bg, а също и дегустатор на вина с дългогодишен опит от редица международни конкурси. Съосновател на конкурса Българско вино на годината. Покрива България, Гърция, Чили и Аржентина в дегустациите на DiVino.Танер Oгутоулу е директор на организацията Wines of Turkey (www.winesofturkey.org), чиято мисия е да развие винената култура в Турция и да увеличи износа на турски вина чрез създаване на национален бранд, който да се свързва с качествените вина. Робърт Горяк е винен експерт от Словения. От 1994 г. е сътрудник на The Oxford Companion to Wine и председател на Decanter World Wine Awards за Словения.

Ивана Симяновска – Македония, е съавтор на първия македонски Wine Guide, съдия е в BIWC 2012 и завършва магистърската си степен по енология в Института по земеделие в Скопие. Игор Лукович е винен писател, главен редактор на сръбското издание Wine & Fine Magazine (www.wf.rs), председател на Aсоциацията на сомелиерите във Войводина и е активно ангажиран с образователни курсове в областта на виното, както и с консултиране и управление на винени събития. Хория Хасна е румънски мултимедиен журналист от 1993 г. и редактор на Vinul.ro (www.vinul.ro) – водещо издание за вино в Румъния, ориентирано към производителите и любителите на вино. Ясен Захариев е работил в продължение на няколко години в изби в Калифорния и Южна Австралия. Ресорът му в Divino обхваща Калифорния, Австралия и Нова Зеландия, преподава философия в Нов български университет.

Международният Балкански Винен Конкурс и Фестивал е посветен на вината от Югоизточна Европа и има за цел да привлече вниманието на световната винена общност. Основен приоритет на форума е да бъде продължена кампанията за популяризиране на вината от Балканския полуостров, за да намерят мястото си на масата на винолюбителите от цял свят и да спечелят своя заслужен дял на световния винен пазар.

Можете да следите всички тези вълнуващи събития на нашия официален сайт: www.balkanswine.eu.

За повече информация относно конкурса и фестивала се обръщайте към Михаела Георгиева, Мениджър Комуникации BIWC на е-мейл: pr@balkanswine.eu или на info@balkanswine.eu