Category

Елени Раптис: “Винената индустрия не търпи безразличие и посредствена работа“

Продължаваме да показваме изключителните жени, които оформят винената индустрия на Балканите. Пътешествието ни, ни отвежда до живописните пейзажи на Гърция, където се срещаме с Елени Раптис от Estate Raptis. Като виден производител на вино, Елени се откроява със своя изключителен принос към културата на гръцкото винопроизводство. Нейната страст, експертиза и иновативен подход имат ключова роля в поставянето на Гърция на глобалната винена карта. Със своята посветеност и визия Елени въплъщава духа на модерното гръцко винопроизводство, съчетавайки традиция с модерност, за да създаде вина, които са толкова завладяващи, колкото и нейната история.

 

Какво е виното за вас?

То е много голяма част от моя живот, изпълнена както с приятни, така и с трудни моменти, моменти на обожание, но и моменти на разочарование. Това често правеше живота ми предизвикателен, но също така ме издигаше до небесата… не е ли така и при големите любови?

 

Как влезнахте във винената индустрия?

През 1998 г. започна пътешествието ми в сфера та винопроизводството. Реших да остана в семейното земеделско стопанство, като станах фермер и собственик на разсадник. Като собственици на 90-декаров лозов масив по това време, решихме да го използваме, като започнем да правим вино. Така пристигна първата малка пневматична преса, заедно с всички други необходимости приспособления и първите бъчви за отлежаване. 1998 и 1999 г. бяха две експериментални години, но определящи за мен. Преживявайки целия процес, правейки вино от малкия грозд до това да получа продукта си в бутилка, ме накара да обикна това, което правя, толкова много, че само много лоши обстоятелства биха ме принудили да се откажа.

 

Каква е вашата философия при производството на вино и как се отразява в продукта ви?

Мисля, че е просто: здрави лозя, “чист” продукт, креативност и високи цели за крайния резултат. Да планираш и с нетърпение да очакваш да създадеш своите продукти. Да не се отклоняваш от целта, да бъдеш най-строгият критик на своята работа и така постоянно да се подобряваш, а това усилие да се отразява в резултата.

 

Колко важно смятате образованието и обучението във винената индустрия и има ли специални програми за жени?

Разбира се, всякакъв вид образование е важно, било то в производствената част (енолози, агрономи и т.н.), маркетинга или финансите; всичко е необходимо. Освен това това е бизнес, който се обръща към световния пазар. Специални програми специално за жени не съществуват, до колкото аз знам. Семинари, на които можеш да присъстваш (дегустации и др.), разбира се, са налични със съответното заплащане, както и различни други семинари по продажби и маркетинг, които не са предназначени само за жени.

 

Какъв съвет бихте дали на младите жени, които искат да влязат във винения бизнес?

Зависи коя позиция ги интересува. Ще говоря от гледна точка на винопроизводител, където предимно искам да се намирам аз. За всеки, който наистина го обича, ще го издържи. Това е работа, която не толерира безразличие. Имаш работа с жив организъм и трябва постоянно да си в готовност. Трябва да си подготвен за трудна работа при всякакви условия. Но ясно е, че не е само трудно. Всеки път, когато дойде моментът да завършиш продукта си и всичко е минало добре, усещаш такова удовлетворение от своето творение, че това трудно се описва с думи. Чувстваш се пълен, защото твоят труд и жертви са донесли резултат и имаш в ръцете си този продукт, който отразява теб.