Category

Елена Богева: Виното е всичко – началото и края на живота

Елена Богева е следващата жена в нашата серия, която отбелязва изключителни жени в винената индустрия. Тя споделя своите виждания за уникалните качества, които жените внасят във винопроизводството, за креативния процес зад всяка бутилка и за красивите изживявания, които идват с тази страст. Потопете се в нейното пътешествие и открийте нейните мисли за това, което прави тази индустрия толкова специална. Вижте интервюто по-долу.

 

Какво е виното за вас?

С вино се раждаме и с вино умираме. То е в нашите вени, както ни учи Библията. Ако си от винен район и образованието ти е зависело от лозята — там, където се ражда виното, то тогава това е ВСИЧКО в твоя живот. Виното е страст и веднъж щом го опиташ, няма връщане назад.

 

Как започна Вашия път във винената индустрия?

Станах част от този бизнес през 2005 година, време, когато в Македония имаше най-голямото разширение на винената индустрия. Досега съм била част от 22 гроздобера, включително две в Нова Зеландия и в Германия. Като завършил инженер лозаровоштар, моето първо назначение беше във винарната Краслка в Демир Капия. Работих с опитен консултант, който ми беше ментор, и винарната беше ръководена от визионери, които превърнаха винарната завършена изцяло – всичко беше собствено производство и под собствен контрол – от гроздето до бутилираното вино. Така година след година, от гроздобер на гроздобер, натрупах повече опит в работата и обогатих социалния си кръг.

 

Каква е Вашата философия при създаването на вино и как е свързана с Вашия продукт?

Виното се разглежда като живо същество, което трябва да бъде отглеждано, насочвано и управлявано. Раждането му е заслуга наполовина на лозаря, наполовина на енолога, защото виното преживява своята младост. След това зрее, остарява и след няколко години отмира. Продължителността на живота му зависи от вас като създател и енолог, както и от този, който трябва да го продаде. То се продава, когато достигне пълна зрялост. Ето защо всяка година подходът към виното се различава; всяка реколта е различна от предишната, изискваща изследвания и процедури за наблюдение на гроздето, тероара, климата и др.

 

Колко важно смятате, че е образованието и обучението във винената индустрия и има ли специални програми за жени?

Образованието е изключително важно във винарската индустрия, тъй като представлява разширение на нашата вътрешна страст и знания. Виното изисква постоянно изследване и експериментиране, като участието в изложения, дегустации и други свързани с виното събития е съществена част от образователния процес. Обучението не приключва с дипломирането, а продължава с непрекъснато усъвършенстване чрез четене, курсове и конференции. За да останем в крак с глобалните тенденции във винопроизводството, е важно редовно да следим престижни изложения и винени издания. По отношение на специализирани програми за жени, днешната роля на жените в индустрията е резултат от дългогодишна борба—доказали сме, че жените са по-креативни и перфекционисти в създаването на вино.

 

Какъв съвет бихте дали на младите дами, които искат да преследват кариера във винената индустрия?

Жените имат по-изтънчен вкус, стил и им трябва само любов, за да бъдат създателите на вино. В този бизнес може да няма много пари , но има много пътувания, безброй приятели, социални събирания и красиви изживявания. Виното обединява хора от всички краища на света, за да го коментират, тестват, анализират и изследват. Ако искате да правите нещо креативно, което не само вие и вашите приятели ще се наслаждавате на виното, и ако го правите с любов, а не защото е модерно, тогава правете най-доброто, което можете. В този бизнес има много, само няма време за себе си.