Category

Дилара Сезер: Винопроизводството изисква любопитство, търпение и здрава работа

Запознайте се с Дилара Сезер, следващата феноменална жена в нашата поредица, която представя влиятелни жени във винената индустрия! Като главен винопроизводител, любител на виното, пътят на Дилара във винения свят започва още от млада възраст, което прави нейната история наистина вдъхновяваща.

Открийте какво харесва в индустрията, нейната страст към вината и защо вярва, че образованието е от съществено значение в тази област по-долу:

 

Какво е виното за вас?

Като винопроизводители, започваме отначало с всяка реколта. Намирането на баланса и производството на най-доброто вино всяка година, като се уважават уникалните природни условия, е много вълнуващо и предизвикателно. Това е невероятно преживяване и страст. Да сътворявам нещо, на което съм отдадена и което ми доставя удоволствие… това е виното за мен.

 

Как влязохте във винената индустрия?

Завърших Университета в Анкара, катедра по технология за производство на вино и лозарство през 2010 г. Влязох във винената индустрия, когато бях още студент и започнах като стажант в една много известна винена компания в Турция. След това продължих кариерата си като помощник, винопроизводител и главен винопроизводител. В момента продължавам магистърската си степен по Енология и Лозарство, подкрепена от организацията OIV.

 

Каква е Вашата философия при правене на вино и как тя се отразява в продукта Ви?

Гроздето и виното са баланс и образуват едно цяло, с изследване и интерпретиране на природата. Гроздето и регионът, от който произхожда трябва да може да запази своя характер в най-естественото си състояние и да се изяви. Комбинирано с техники за винопроизводство и креативност, имам перспектива, която цели да произвежда качествени, устойчиви, природосъобразни и внимателно произведени вина.

 

Колко важно смятате, че е образованието и обучението във винената индустрия, и има ли специални програми за жени?

Имам много приятелки винопроизводители в Турция, които са завършили в тази област и си вършат работата много добре. В Турция, вината най-вече се произвеждат от жени. Веднъж влезли в индустрията, правенето на вино е безкрайно пътуване и непрекъснато образование. Всеки ден откриваш нови неща за виното.

 

Какъв съвет бихте дали на младите жени, които искат да влязат във винения бизнес?

Нашата работа изисква любопитство, търпение и упорит труд. Първото нещо, което виждам във всяка чаша вино, е уважението към труда. Като държите тази мисъл, трудът е във всички ръце на лозарите, които се занимават със земята, ръцете им са оцветени с вино, работят ден и нощ. Жените могат да бъдат много успешни със своите силни страни в този сектор.