Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България

Скъпи любители на Балканските вина,

За нас е удоволствие да обявим, че вторoто издание на  BIWC 2013 ще се проведе на 16 и 17 май 2013( четвъртък и петък). Конкурсната част ще се проведе при закрити врати  в Гранд Хотел София. Фестивалът, който следва и на който могат да бъдат дегустирани балканските вина е планиран за 18 и 19 май 2013 ( събота и неделя) в градината на Гранд Хотел София.

За първи път ще бъде организирана специализирана търговска дегустация за журито на BIWC 2013, за международните вносители, дистрибуторивинени журналисти и блогъри  на 18 май, събота –  от 11:00 до 13:00 часa.

Конкурсът е посветен на вината от Югоизточна Европа, с цел  привличане на вниманието на световната винена общност към този специфичен регион. За Конкурса са поканени винопроизводители от всички балкански страни и региона, които ще изпратят мостри от най-добрите си вина и които ще бъдат  оценени от международното жури на BIWC, а винолюбителите ще могат да опитат на Фестивала през уикенда в Гранд Хотел София.

Първият опит за брандиране на Балканския регион чрез Конкурс и Фестивал привлече почти 400 вина от 9 страни и 90 производители; около 60 винарски изби представиха вината си пред любопитната публика в Гранд Хотел София от 16-17 юни 2012, а отзвукът, който събитието намери в световната винена общност беше много голям. След успешното комуникиране на резултатите от Конкурса, беше издаден и Каталог с победителите, разпространен до 800 вносители и дистрибутори от целия свят.

Усилията на целия екип за налагане и промотиране на целия регион бяха адмирирани, както от ключови фигури във винения бизнес, така и от любителите на виното не само в региона, но и по света. Насърчени от успеха на първото издание, пред нас е втория Балкански винен конкурс и фестивал, на който ще се събере част от винения елит, за да опита, открие и оцени техния неповторим регионален характер и богатство.

Събитието ще бъде отразено  чрез телевизионни канали, радио, ежедневници, списания, интернет, местни и световни социални мрежи, така, че посланието да достигне до максимален брой хора.

Крайната цел на BIWC е да продължи кампанията за промотиране на балканските вина като им помогне да заемат полагащото им се място, както на винения пазар, така и на масата на винените любители от целия свят.

За всички новости за BIWC2013, може да се информирате от: www.balkanswine.eu