Category

Весна Мараш: Виното е философията на живота

Продължаваме нашата серия с вдъхновяващи жени във винената индустрия, представяйки Весна Мараш. Весна е била част от журито на Балканския международен винен конкурс няколко пъти. Нейната страст към виното е огромна, а приноса ѝ към индустрията е безценен. Прочетете повече за нейното пътешествие и прозрения по-долу.

 

Какво е виното за вас?

За мен виното е култура, история, силата на земята, философията на живота, неизбежен спътник на човека от раждането до смъртта.

 

Как влязохте във винената индустрия?

Като човек, който не планираше да изучава лозята и вино, мога да кажа, че имах привилегията този свят да ми бъде представен по най-красивия начин от моите професори, за което съм им безкрайно благодарна. Чрез моята работа, заедно с колегите ми, открих тайните на виното, които определено ме завладяха и ме привързаха към този прекрасен свят.

 

Каква е вашата философия при създаването на вино и как тя се отразява в продукта ви?

Настоявам, че силата на сорта грозде, земята, на която е расло, този специфичен тероар, който дава на виното своята уникалност, трябва да бъдат имплементирани в самото вино и да го направят разпознаваемо и съблазнително за почитателите, любителите и потребителите на вино.

 

Колко важно считате, че е образованието и обучението във винената индустрия и има ли специални програми за жени?

Винената култура е част от общата култура на всеки човек. За да ни бъде по-приятно виното и да му се наслаждаваме, трябва да го познаваме и постоянно да се усъвършенстваме. Затова вярвам, че образованието в света на виното трябва да бъде постоянно, защото откривайки тайните на виното, срещаме предизвикателства, които ни карат да научаваме още повече за него.

Известно е, че жените са по-добри дегустатори и би било наистина интересно да се организират специални образователни програми за жени, които искат да научат повече.

 

Какъв съвет бихте дали на младите жени, които искат да влязат във винения бизнес?

Това е много удовлетворяваща, но изискваща работа. В същото време много вдъхновяваща, интересна, креативна, но изисква ангажираност от вас. Не е само резултат от професионално предизвикателство, но и от голяма любов и знание и развита страст към виното. Затова само смелите влизат и завладяват този свят, опознават неговата красота и сила, които ги вдъхновяват за нови начинания в живота и работата.