Балканският Международен Винен Фестивал 2020 отново в сърцето на София

Белград домакинства Балканския международен винен конкурс с променени дати

Динамичната епидемиологична обстановка налага промяна в датите на деветото издание на Балканския международен винен конкурс (The Balkans International Wine Competition, BIWCF). Той ще се проведе между 9 и 11 септември в Белград, а традиционният фестивал на открито ще събере софиянци и гости на столицата ни между 17 и 19 септември в пространството пред НДК. Така жителите и гостите на столицата ще получат възможност да отбележат празника на София със специална наздравица.

Новите дати на фестивала ще дадат възможност трофеите по категории и гранд трофея за най-добро вино на Балканите и най-добра изба в региона да бъдат обявявани непосредствено преди празничната фестивална част – на 16 септември. Това ще се случи на луксозна гала вечеря в хотел Хилтън, София.

В Белград пък остава конкурсната дегустация на най-добрите вина на Балканите, специалните мастър класове, водени от доказани професионалисти във винения бранш, както и обявяването на наградите Best of Show, раздавани на отличилите се изби от всяка държава.

Деветото издание на Балканския международен винен конкурс бележи безпрецедентен интерес от страна на винопроизводителите, които са заявили желание да покажат най-доброто от продукцията си. Регистрираните за конкурса нови изби са ясен показател за престижната платформа на BIWCF, разпозната като лидер във винения бранш.

“Балканският винен конкурс и фестивал е не просто състезание и шоу, а кауза, зад която се обединяват всички, свързани с виното – производители, търговци, критици и ентусиасти. За нас е изключително важно той да бъде не просто професионално събитие, а повод и причина европейската публика да опознава и опитва нови и нови вина от нашия регион. Макар и изпълена с предизвикателства, 2020 е годината, в която BIWCF ще бъде още по-бляскав и успешен от първоначално предвиденото благодарение на нашите партньори.” казва Галина Нифору, директор на BIWCF.

Виненото градче, което през 2019 г. спечели сърцата на всички любители на виното, отново ще се издигне на открито пред НДК специално за празника на София – 17 септември – и ще приема посетители до 19 септември. Така софиянци ще могат да отбележат празника и да изпратят лятото със специален дълъг винен уикенд и неповторими изживявания с музика, изкуство и разбира се – най-добрите вина ot България и Балканите.

Специален акцент тази година ще са националните павилиони, където изби от различни балкански държави ще могат да представят своите вина на публиката. Вината медалисти от Конкурса също ще могат да бъдат опитани от посетителите, докато се наслаждават на джаз на живо от Северна Македония, България и други балкански дестинации. Кът за отмора и релакс пък ще позволи  на гостите на Фестивала да се насладят на най-интересното от street кухнята, да споделят с близки и приятели няколко незабравими вечери и да опитат най-качественото вино от целия Балкански полуостров.

Балканският международен винен конкурс и фестивал 2020 се осъществява с подкрепата на Столична община, Българска търговско-промишлена палата, Сръбската търговско-промишлена палата, SAVEZ – Сдружението на сръбските винопроизводители, SERSA – Организацията на сръбските сомелиери, както и с медийното партньорство на БНР, списание Мениджър, Vino & Fino magazine, Oinohoos magazine, Moto Pfohe Rent a Car, Exporter.bg, Мама Нинджа, Hit-bg.com, WineBG.info, списание Твоят бизнес, b2b media.bg, InFoodVeritas.com, ExpoWorld.bg, Agro TV, Стандарт, Аз чета, Жената днес, Winetours.bg, Wineo.bg, Bulgaria Wine Тours, Арт Идея Бг, Bulgaria Wine Тours, Fresh Cuts of Life, предаването “Винена одисея” on  Balgare TV, wineo.bg, WineTourMaker.com, Autentika, Turističke priče, Vinopedia, In your pocket, Visitskopje, Sofiaadventures, Vino.mk, Exotic Wine Travel, Vin2.ro, Winepeople.ro.