Category

Андрея Лика: Виното за мен е “единственото произведение на изкуството, което можеш да пиеш”

Продължавайки нашата серия за лицата зад най-фините вина, сме развълнувани да ви представим Андрея Лика – бизнес мениджър в Crama Pandora. С богатия си опит в маркетинга и дълбоката си страст към винопроизводството, Андрея носи смесица от традиция и иновации в индустрията. Потопете се в нейната история, философия и прозрения и вижте как тя формира бъдещето на виното с експертиза и ентусиазъм по-долу:

 

Какво е виното за вас?

Виното за мен е “единственото произведение на изкуството, което можеш да пиеш”, както казва Луис Фернандо Олавери, защото, както художникът използва хартия и четка, за да нанесе цветове върху бяло платно, така и човекът, пиещ вино използва своята чаша и ръка, за да завърти виното в чашата и да разкрие всички аромати, вкусове и всички тайни на винопроизводството…

 

Как влязохте във винената индустрия?

През 2016 г., благодарение на скъп приятел, който беше закупил винарна, навлязох в тази прекрасна индустрия като маркетинг мениджър. 

Определено взех най-доброто решение, защото наистина обичам това, което правя, обичам колегите си от тази индустрия, винената история, всичко!

 

Каква е вашата философия при производството на вино и как се отразява тя на вашия продукт?

Като човек, занимаващ се с маркетинг, вярвам, че стилът на винификация трябва да съответства на бизнес стратегията на винарната, очевидно с ясни отличителни черти в сравнение с другите играчи на пазара. 

Лично аз предпочитам вина, които запазват особеностите на тероара, които популяризират специфичните сортове от района и страната, в която са произведени, но използвайки новите технологии и стилове във винопроизводството. Аз съм привърженик на “Новата мода във виното!”

 

Колко важно е според вас образованието и обучението във винената индустрия и има ли специални програми за жени?

Във винената индустрия без образование и обучение, е много трудно! 

В началото, въпреки че имах почти 20 години опит в маркетинга и комуникациите/рекламата, трябваше да започна да уча много. Затова направих магистърска степен по винопроизводство и винен маркетинг в Университета по агрономия в Букурещ и най-важното – уча всеки ден, защото, според мен, винената индустрия е много динамична. 

В Румъния все повече жени навлизат във винената индустрия, във всички отдели – от висшия мениджмънт до продажбите и особено във винопроизводството. Не мисля, че имаме специални програми за жени, защото достъпът до знание е за всички, независимо от пола. Важното е да искаш да учиш за виното.

 

Какъв съвет бихте дали на млади жени, които искат да влязат във винения бизнес?

Имам само един съвет: опознайте го, уважавайте го и обичайте виното! Така всичко идва от само себе си.